top of page

GEZİ’YE BERAAT + BERAAT


17 Şubat 2020- Kırklareli Gezi Davaları’nda, tüm sanıklara BERAAT…

18 Şubat 2020- Silivri Gezi Davası’nda, tüm sanıklara BERAAT…


Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini engellemeye çalışan Çevrecilere destek ve çevrecilere “Orantısız Güç” kullanan polisi protesto etmek amacıyla, 17 günde 18 toplantı ve yürüyüş gerçekleştiren Kırklareli Halkına “Orantısız Dava” uygulandı.


Kırklareli 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 8; Kırklareli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10 dava açılarak, eylemlere katılan toplam 1394 kişi yıllarca süren duruşmalarla yargılandı. Ulusal Basın haklı olarak bu uygulamayı, “TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GEZİ DAVASI” olarak nitelendirdi.


“21.02.2014- KIRKLARELİ GEZİ DAVALARI BAŞLADI

Sabah 08.30… Adliye’nin önündeki sokak, araç trafiğine kapatılmış… Bina, polis bariyerleri ile çevrilmiş… Adliyeye, Karagöz Anıtı’nın karşısından giriş-çıkış yapılabiliyor. Bir TOMA, Mustafa Kemal Bulvarı’nda bekletilmekte… Çok sayıda polis görev başında…


Duruşmaya katılacak olan sanıklar (!), sanıkların yakınları, kentin içinden ve başka kentlerden gelenler, üçer beşer, Adliyenin önünde toplanıyorlar…


Sanıklardan biri olarak Adliyenin önüne geldiğimde, kalabalık birkaç yüz kişiyi bulmuştu. Konuklar arasında; CHP Muğla Milletvekili İlhan Cihaner, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tambul da vardı. Konuklar Adliyeye, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan ve CHP Belediye Başkan adayı Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğl u ile birlikte geldiler.


Kırklareli Gezi Davaları, benzeri görülmemiş uygulamalarla tarihe geçti. Şöyle ki:

*Neredeyse birbirinin fotokopisi gibi olan 18 eylem birleştirilip “tek dava” açılabilecekken, “18 dava” açıldı.

*Yaklaşık 400 kişiye “çağrı” göndermek varken, yaklaşık 1400 kişiye “çağrı” gönderilerek, hem parasal savurganlık, hem de emek savurganlığı yapıldı; öğrenci okulundan, çalışanlar işinden oldu; esnaf iş yerini kapatmak zorunda kaldı.

*Suç oluşmamasına karşın açılan davalar nedeniyle “Reddi Hâkim” talebinde bulunulması; “Beraat” kararları için “temyize” başvurulması gibi nedenlerle; Kırklareli 1. Asliye Ceza, 2. Asliye Ceza, Ağır Ceza Mahkemeleri ile Edirne Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay’a gereksiz iş yoğunluğu yüklenerek, “bir başka para ve emek savurganlığı” yaşatıldı.

*İlk duruşma gününde, Adliye’nin önündeki cadde trafiğe kapatılıp, duruşma için gelen “herkesin üstleri aranarak Adliye önüne alınmaları ve Adliye binasına girecek olanların, elektronik aramadan geçirilmeleri”, daha sonraki duruşmalarda kaldırıldı. Bu uygulama da kanıtladı ki, 18 eylemi de barışçıl bir şekilde sonlandıran Kırklareli Halkı; uygardır, demokrattır ve son derece haklı nedenlere dayanan eylemlere imza atmıştır…” (Gezi’den Önce –Gezi’den Sonra Türkiye-Kırklareli – R.S.)


18 dava da BERAAT ile sonuçlandı… Ama savcılardan biri TEMYİZE başvurmuştu…

“Usul Yönünden “ bozularak, temyizden geri dönen davaların yeniden görülmesi yeni sorunlar yarattı. Tüm sanıkların tek tek savunmaları alınmalıydı. Oysa Kırklareli Üniversitesi’nde okumakta olan öğrencilerin büyük çoğunluğu mezun olup, kendi illerine gitmişler; bazı işçi ve memurlar başka illere atanmışlardı.

Adres aramalar; yazışmalar; savunmaların yeniden alınmaları; duruşmalar; duruşmalar…

Geçen süre içinde, Eğitimci Seyfi Sevinç Meriç ve Dr. Halil Muhacir hakkında, “DÜZENLEYİCİ” suçlamasıyla ayrıca davalar açıldı ve Seyfi Sevinç Meriç ceza aldı.


21 Şubat 2014 tarihinde başlayan Kırklareli Gezi Davaları, “tüm davalar birleştirilerek”, 17 Şubat 2020 tarihinde “tüm sanıklar için BERAAT “ kararıyla sonuçlandı.


“KIRKLARELİ GEZİ DAVALARI’NA BERAAT KARARI, SİLİVRİ GEZİ DAVASI’NA IŞIK OLMALI” dedik, bu da gerçekleşti. 18 Şubat 2020 tarihi, ikinci bir sevinç kaynağı oldu. Ama yargıya yeni bir gölge düştü ve bu davadan beraat eden Osman Kavala, bir başka davadan yeniden tutuklandı.


Gezi Davası’ndaki BERAAT kararından sonra, HİÇBİR ŞEY OLMASA DA, KESİNLİKLE BİR ŞEY OLDU…


KIRKLARELİ MANŞET HABER Gazetesi- 26.02.2020

rafetseckin@hotmail.com www.rafetseckin.com

Comments


bottom of page