top of page

AZİZ NESİN’LİK OLAYLAR



1995 yılında “6. SABAHATTİN ALİ KÜLTÜR GÜNLERİ” Onur Konuğumuz olan Aziz Nesin, Konferanstan sonra, “Çağdaş Yaşam Parkı”nın açılışını yapacaktı. Bunu öğrenip de yeri gördüğünde ilk fırçasını attı: “Siz hayatınızda hiç mi PARK görmediniz? Park denilen yer, saatlerce gezmekle bitmez. Sizinki olsa olsa ‘Çay Bahçesi’ olur.”


Bu yere yıllar sonra, “Sabahattin Ali Anıtı” dikilecek; Parkın (ya da Çay Bahçesinin) adı, “Sabahattin Ali Parkı” olacak; 40’lı yılların kader arkadaşları burada yeniden buluşacaklardı.*


Geçtiğimiz yılın bahar aylarında, “Aziz Nesin Vakfı” yetkilileri, ÇYDD Kırklareli Şubesi’ni ziyaret etmişler, bir rastlantı sonucu orada bulunan ben ve Şube Başkanımız Birsen Meriç, konuklarımızı ağırlamış ve bir süre de sohbet etmiştik. Daha sonraları, Nesin Vakfı’nın gönderdiği ve Nesin Yayınevi’nin yayımladığı Aziz Nesin kitapları ile buluştum şubemizde… Bir süredir, bu kitapları okuyor, inceliyorum.


“OKUMA GÜNCESİ” adlı kitapta, okuduğu kitaplarla ilgili eleştirilerini yazmış Aziz Nesin… Ve bu notların “eleştiri yazısı” gibi değerlendirilmemesi gerektiğini de belirtmiş.


Oğlu Ali Nesin’in önsözünde de belirtildiği gibi bu eleştirilerinde Aziz Nesin, “yazarı kim olursa olsun, ne kadar tanınmış olursa olsun, genel yargıya kendini teslim etmeden, kendini akıntıya bırakmadan, bu kitabı eleştirmekten, hatta kimileyin yerden yere vurmaktan çekinmemiş”.


Türk dili üzerinde çalışmaları olan; Türkçeyi çok iyi kullanan; ama Türk Dil Kurumu’nun bazı kurallarına ters düşmekten de çekinmeyen Aziz Nesin, yazı konusu kitapta da yer alan bazı yazarların, ek olan “-de” ile ayrı yazılması gereken “de” konusunda yanlışlar yaptıklarını belirtmiş, onları kınamıştır.


Ama aynı Aziz Nesin, Türk Dil Kurumu’nun “ya da” şeklindeki yazım biçimini uygun görmeyip, bu yazılışı “yada” şeklinde kullanmış, yazı konusu kitapta bu inadını ısrarla sürdürmüştür.


Aziz Nesin, bununla da yetinmemiş, aynı kitabın sonunda da yer alan “Aziz Nesin’e özgü başlıca yazım biçimleri” başlığı altında yer alan “azbiraz, bibakıma, bidolu, buyüzden, çukulata, herbişey, hoşgeldin, pekçok, sağol” gibi sözcüklerle, “Nesince” diyebileceğimiz bir yazım dizesi geliştirmiştir.


“Bu milletin yüzde altmışı aptaldır” diyen Aziz Nesin’e kızanlar olmuştu. “Binaenaleyh biz bu milleti gütmeye geldik” diyen Demirel’e; “Biz bu milleti adam edeceğiz” diyen Özal’a; “Bu milletin ..na koyacağız” diyen AKP’liye kaç kişi kızdı bilemiyorum.


Aziz Nesin, “en çok eser veren Türk yazarı”… Bir kaynak bunu “87 eser” olarak belirlemiş. Ama bana göre bu sayı 100’ün çok üzerinde…


Araştırmacı bir kişiliğe sahip olan Aziz Nesin, konu bulmakta hiç zorlanmamış. Rüyalarını bile not eden ve unuttuğu rüya için üzülen bir kişi, konu bulmakta niçin zorlansın ki… Zaten bu özelliklerinden dolayı onu tanıyanlar, karşılaştıkları her ilginç olaya, “AZİZ NESİN’LİK OLAY” demiyorlar mı?


Aziz Nesin, bugün de yaşıyor olsaydı, konu bulmakta zorlanır mıydı?

14 yıldır ülkemizi yönetenler:

*DÜN “Çözüm Süreci” diyerek masalarına oturttukları PKK teröristlerini, sınırda törenle karşılamışken, BUGÜN aynı terör örgütü ile acımasız bir savaşa girişmişlerse;

*DÜN “One minute” dedikleri İsrail Başbakanı’na, BUGÜN kucak açmışlar, Yahudi cemaatlerini saraylarında ağırlamışlarsa;

*DÜN “Ne istediler de vermedik?” dedikleri eski ortakları ile BUGÜN can düşmanı olmuşlarsa;

*DÜN “Aile dostları olan Esat”ı, BUGÜN “Can düşmanı Esed” olarak niteliyorlarsa;

*DÜN “Bizi de Şanghay İşbirliği Örgütü’ne alın” dedikleri Rusya ile BUGÜN savaşın eşiğine geldilerse;

*DÜN “En büyük müttefikimiz ABD” ile BUGÜN “Terörist Örgüt PYD konusunda” anlaşmazlığa düştülerse;

*DÜN “Milliyetçiliği ayaklar altına aldık” deyip, BUGÜN “Milliyetçi” kesilmişlerse;

*DÜN “Komşularımızla sıfır sorun” diyerek yola çıkıp, BUGÜN “sıfır komşu” konumuna gelmişlerse…


Bir yazar için, “KONU” bulmaktan kolay ne var…


Yazdıklarıyla bizleri güldüren, ama gülerken de düşündüren KOCA USTA! Oralardan bakıp bakıp, acı acı gülüyor musun ağlanacak halimize?


*Alıntı: BİR ÖKÜZLE GÖZGÖZE- ÇAĞDAŞ OLMAK- Rafet SEÇKİN


KIRKLARELİ MANŞET HABER Gazetesi- 08.02.2016

rafetseckin@hotmail.com www.rafetseckin.com

Comments


bottom of page