top of page

ALAPİYE – ALAPJE – ALPULLU – PANCARKÖY

1907 yılında Almanların yaptırdığı bir haritada “ALAPJE” diye adlandırılan RUM köyü, yine bu yıllarda gerçekleşen “MÜBADELE” sonucunda Selanik’ten ve daha sonraları Ortaköy’den gelen Türklerin yerleşmeleriyle TÜRK Köyü olmuş ve “ALPULLU” diye adlandırılmıştı.[1]

 

ALPULLU” adının dillerde dolaşan bir öyküsü de var… Bir düğün alayına denk gelen zamane büyüklerinden biri, büyük olasılıkla bir Komutan, gelini görmek istemiş ve gelinin yüzündeki süslemelerden esinlenerek, “Ne güzel, allı pullu bir gelin!” demiş. Yeni Türk köyünün adı da “ALLIPULLU” ya da kısaca “ALPULLU” olmuş.

 

Rum köyü ALAPJE büyük bir yerleşimdi. Köyde bir Kilise ve Papazın Evi de vardı. Köyümüzden, Düğüncülü Köyü’ne giden tarla yolunun sağında, bir başka deyişle Kabaklık Çukuru’nu geçince sağda “maşatlık” (Rum mezarlığı) varmış.[2] Bazı kaynaklar, bu Rum köyünün eski adının “ALPİA” olduğunu belirtiyorlar. İlginçtir ki, “ALPİA; ALAPİYE;ALAPJE; ALPULLU” adlarının içeriğinde sırasıyla “A-L-P” harfleri var.

Osmanlı Demiryolları’nın “İstanbul-Edirne-Viyana Demiryolları (Rumeli Demiryolu) inşaatı”, 1869’da başlatılmış, 1888’de sefere açılmıştı. Bu hat İstanbul’dan başlayarak Edirne, Filibe, Niş,Selanik, Belgrat ve Saraybosna gibi Osmanlı şehirlerine kadar uzanmıştı, Viyana’ya kadar uzanan 2383 km’lik bir hattı.[3]

 

Aşağıda bulacağınız, Almanların 1903 yılında yaptırdıkları bir diğer harita, Trakya’mızın doğu kesimini göstermekte ve haritanın bütününde, doğudan batıya doğru sırasıyla Viza (Vize); Bunarhisar (Pınarhisar); Kırkkilise (Kırklareli); Keserlik (Keşirlik) ve Kofcaz (Kofçaz) yer almaktadır. Bu haritada, İstanbul- Edirne hattından ayrılarak Kırkkilise’ye (Kırklareli’ne) kadar gelen “tren yolu” yoktur.

  

1907 tarihli haritada, “Rumeli Demiryolu” üzerindeki Lüleburgas (Lüleburgaz) İstasyonu ile Pavloköj (Pehlivanköy) İstasyonu arasında, “BABAESKİ İSTASYONU” bulunmaktadır. Bu haritada, Kırkkilise’ye ayrılan hat ve bu hat üzerinde Babaeski İstasyonu gösterilmekte ise de, o yıllarda hat ve istasyonlar üzerinde çalışmalar sürdürülmekte olup, hat henüz hizmete açılmamıştır.

 

Şimdiki PANCARKÖY’ün olduğu yer, yabancı kaynaklara göre “ALAPJE” (Okunuşu: ALAPYE ya da ALAPİYE) diye adlandırılıyor olsa da, Osmanlı Devleti’nin son yıllarında “ALPULLU” diye adlandırılıyordu.

 

Aşağıdaki belgeye göre, Hicri- 25 Ramazan 1327 (Miladi- 10 Ekim 1909) tarihinde ve Hicri- 05 Muharrem 1328 (Miladi- 17 Ocak 1910) tarihinde, “Babaeski Alpullu’daki arazi sorunları” dile getirilmektedir.

 

Aynı belgeye göre, Rumeli Demiryolu’ndan Kırkkilise’ye ayrılan hat 1912 yılında hizmete açılmış; ana hat üzerindeki Babaeski İstasyonu, “ALPULLU İSTASYONU” olmuş (Hicri 22 Cemaziyelahir 1330- Miladi 09 Mayıs 1912); Babaeski İstasyonu, kasabanın hemen yanındaki günümüzdeki yerini almıştı.

 

Yine aynı belgeye göre, Hicri-14 Zilkade 1331 (Miladi- 15 Ekim 1913) tarihinde, köyümüzde“Askeri Birlik” vardı.

 

Ve yine aynı belgeye göre, “Edirne Hudut Emniyet Müfettişliği”, Rumi- 09 Teşrini Evvel ya da Teşrini Sânî 1331 (Miladi- 22 Kasım ya da Aralık 1915) yılında Alpullu’ya nakledilmişti.

 

[1] Harita 1907- (Barış Toptaş arşivi): Batı Trakya’nın gösterildiği bu haritanın bütününde Doğudan Batıya doğru; RODOSTO (Tekfür Dağı- TEKİRDAĞ), Malgara (MALKARA), Hajraboli (HAYRABOLU), Corlu (ÇORLU), Lüle Burgas (LÜLEBURGAZ), Baba Eski (BABAESKİ), Alapje (Alapiye- ALPULLU), Pavloköj (PEHLİVANKÖY) var… Bu haritada, Düğüncülü (Dogundzali) köyünün tren yolu altında olduğunu görüyoruz. Büyük olasılıkla sel baskınlarından dolayı köy, daha sonraki yıllarda tren yolunun üstündeki şimdiki yerine taşınmış.

[2] Ayrıntılı Bilgi: BİR ÖKÜZLE GÖZGÖZE- Rafet Seçkin

[3]Ahmed Bayezid- Osmanlı Demiryolları (1851-1922)

harita 1907.jpg
1903_edited.jpg
belge.jpg
bottom of page